Gyakran Ismételt Kérdések

Az okos mérésben a mérést kétirányú kommunikációra képes mérőberendezések végzik, az adatokat védett csatornán juttatják el a Mérésvezérlési központba, ahol a tárolt adatokból elemzéseket lehet készíteni a fogyasztással és az energiaellátó rendszerrel kapcsolatban.

Mintaprojektként mérjük fel a különböző infrastruktúrákban (villamos, földgáz, távhő, víziközmű) az okos mérés eredményességét, hatékonyságát, úgy, hogy mintákat veszünk a fogyasztási szokásokból. A mintákat úgy választottuk ki, hogy azok teljes képet adhassanak az országos felhasználásról.

A Mérésvezérlési központ egy kiemelten magas védettséggel ellátott központi informatikai rendszer, amelyben a mérési adatokat tároljuk és elemzéseket végzünk.

Az okosmérők képesek vezérlési utasítások fogadására, így azok esetenként a felhasználó irányítására távolról leállíthatók, pl.: gázszivárgás esetén a mérő távolról leállítható, így megelőzhető a katasztrófa.

Az okosmérőt kizárólag az arra jogosult vezérelheti, ilyenek az infrastruktúra-üzemeltetők, elosztóhálózati engedélyesek, víziközmű-szolgáltatók. Illetéktelen vezérlésre nincs lehetőség.

Kizárólag Ön, a KOM Központi Okos Mérés Zrt., valamint az Ön szolgáltatója.

Nem. Az Ön és a szolgáltatója közti szerződésben foglalt számlázási mód nem változik a Mintaprojektben történő részvétel miatt. A számlázás továbbra is az átalány, diktálás stb. alapján történik.

A POD a fogyasztási, felhasználási hely azonosítására szolgáló kódsor. Ezt a különböző iparágakban különbözőképp nevezik, így az egységes elnevezés miatt a rövid, POD elnevezést alkalmazzuk mindenhol, ahol az adott infrastruktúra végponti kódját kell megjeleníteni.

A POD azonosítószám az Önnel szerződésben álló szolgáltató által kiállított számlán szerepel. Amennyiben nem találja meg a különböző elnevezéseken (fogyasztásihely-azonosító, felhasználásihely-azonosító, stb.), kérjük, vegye fel a kapcsolatot a szolgáltatójával.

A mérő gyári száma az eszköz egyedi azonosítására alkalmas kódsor, amit megtalálhat az eszközön (nyomtatva, gravírozva stb.). A gyári szám a szolgáltatójától kapott számlán is feltüntetésre kerül.

Itt regisztráció (személyes adatainak megadása) nélkül "olvashatja le" mérőórája aktuális állását a világ bármely pontjáról. Mindössze a POD és a mérőóra gyári száma szükséges hozzá.

Itt egy tetszőleges nevet tud megadni, amely egyedi, és a rendszer a későbbi belépésekkor ezzel és a jelszavával azonosítja Önt egyértelműen, így védve ki az Ön adatainak illetéktelen kezekbe jutását.

Önnek az a fül aktív az oldalon, amelyik iparágban felszerelt okosmérője van, és az általa küldött adatok megérkeznek rendszerünkbe.

A listában akkor jelennek meg az Önnél felszerelt okosmérők, ha a szerelés elvégézésről a szolgáltatója tájékoztatott bennünket. A mérési adatok ezt követően érhetőek el a weboldalon.

Amennyiben ezt a mezőt kitölti, meg tudjuk mutatni Önnek a fogyasztási értékek mellett a beírt díjak alapján kalkulált költségeit is.

FONTOS! A szolgáltatója a számlázáskor a fogyasztott mennyiségeken túl egyéb díjakat is számláz Ön felé, amelyeket részletesen a számlában találhat meg azok magyarázatával együtt. Ha a számlázással kapcsolatos további kérdése merül fel, kérjük, keresse fel szolgáltatóját.

A Mintaprojekt célja felhasználási esetek elemzése, és ezek alapján a lehető legrészletesebb tanulmány készítése, ami alapján megadható, hogy az adott közmű esetén érdemes-e bevezetni az okosmérést, és ha igen, miért. Az adatok részletes kitöltésével Ön energetikai elemzéseket és pontos visszajelzést kaphat a fogyasztási szokásairól, valamit hozzájárulhat az elemzés részletességéhez.

A fogyasztási hely alapterülete minden olyan terület, amit Ön hasznos alapterületként ad meg, vagyis amit használ. Így, ha Ön rendelkezik olyan erkéllyel, ami nincs beépítve (nyitott, nem szigetelt), az nem a lakás hasznos alapterülete, a garázs azonban - amennyiben az az épület alatt van - hasznos alapterületnek minősül.

Amennyiben nem tudja a mezőt kitölteni, mert nincs a választási lehetőségek között az a típus, amelyik megfelel az épületnek, az "egyéb" típust válassza ki.

Kérjük, válassza ki az egyéb lehetőséget, és egy közelítőleges vastagságot.

Az adatokat minden esetben az aktuálisnak  megfelelően kell megadnia azért, hogy a felújítást követően látható legyen az eredménye, a hatékonyságának mérése. Az adatokat a felújítás befejeztével meg tudja változtatni.

Az újabb adás-vételeknél, tartós bérletek esetében ez az adat szerepel a szerződésben. Amennyiben nem ismeri az energiaosztályt, úgy ezt a mezőt nem szükséges kitöltenie.